Scurta istorie a inchirierilor auto

istorie-rent-a-carRent a car, un serviciu din ce in ce mai popular si in Romania, este un serviciu a carui istorie implineste in 2013, official, 90 de  ani.

Prima atestare a unui serviciu de inchiriere auto vine, binenteles, din anul 1923, din Statele Unite ale Americii. Aceasta mica afacere de inchirieri auto se pare ca apartinea unui antreprenor pe nume Joe Saunders. Acesta inchiria la aceea vreme un model de autoturism foarte popular printre americani, si anume modelul Ford T, o masina creata de Henry Ford, dupa cum avea sa spuna David Rooney, “masina care a facut pentru americani condusul la fel de obisnuit ca si mersul pe jos”.

Legenda spune ca ideea de a inchiria automobile i-a venit lui Joe Saunders in urma rugamintilor unui prieten care era comis voiajor si care dorea sa isi plimbe prietena cu masina pentru a o impresiona. Joe Saunders a facut din aceasta idée o afacere, compania de rent a car parand  sa se bucure de un real succes. In anul 1925 Saunders avea deschise filiale in 21 de state, inchirierea unei masini costand la aceea vreme 10 centi per mila (circa 1,6 Km).

Din nefericire, marea recesiune economica va opri dezvoltarea acestei afaceri, propietarul sau intrand in faliment.

Cu toate acestea, spiritual antreprenorial specific American nu a fost infrant si, in anul 1932 John Hertz, propietarul unei mari afaceri de taxi cumpara o mica companie de inchirieri a unui anume Walter Jacobs si deschide primul punct de rent a car in aeroportul din Chicago.

La randul sau, aceasta companie a lui Hertz va fi preluata de colosul producator de autoturisme, General Motors. In perioada ce a urmat celui de-al doilea razboi mondial datorita fluxului foarte mare de calatorii cu avionul in scopuri de business, serviciile de rent a car au cunoscut o dezvoltare fara precedent, compania lui Hertz fiind si azi una dintre cele mai mari companii de inchirieri auto din lume cu filiale in peste 145 de tari.