Este ieftin sa inchiriezi o masina?

Cand oamenii au nevoie prima data sau le vine ideea sa inchirieze o masina, primul lucru la care se gandesc este daca este ieftin sa inchirieezi o masina sau scump. Scump fata de ce?

Este evident ca, mai ales la noi in tara, spititul posesiei, al proprietatii, este adanc inradacinat de veacuri. Epoca comunista a adancit acest sentiment al suficientei prin proprietate. In mod cu totul ironic, o societate in care predomina “bunul intregului popor” a creat un simt al proprietatii atat de dezvoltat incat inchirierea de bunuri era considerata aproape bolsevica desi inca mai existau servicii ale anumitor cooperative de stat care faceau servicii de inchiriere mai ales in zonele turistice, in hoteluri unde turistii puteau sa inchirieze diverse obiecte, aparatura electronica sau echipamente sportive.

In limbajul de lemn al comunismului nu lipsea termenul de “autoturism proprietate personala”. Dupa Revolutie au inceput sa se dezvolte o serie de servicii de inchirieri, cele mai celebre fiind serviciile de inchirieri de casete video care au cunoscut un adevarat boom la inceputul anilor ’90.

Inchirierile imobiliare au fost insa sectorul cel mai favorizat si carea adus venitri considerabile propietarilor. Paradoxal, intr-o “tara de propietari”, chiriile au adus adevarate averi unora dintre cei care au activat pe aceasta piata. In Bucuresti chiriile pentru spatiile comerciale erau la un moment dat triple fata de cele din marile metropole ale lumii!

Inchirierile auto, asa numitele servicii de rent a car, un termen importat din limba engleza, au fost intr-un fel “copilul vitreg” al tuturor afacerilor de inchirieri din multiple cauze. Nici macar in perioada de crestere economica aceste servicii de inchirieri de autoturisme, cu sau fara sofer, nu au adus venituri spectaculoase celor care cred in servicii de calitate si in utilitatea serviciilor de inchirieri.

Preturile autoturismelor din Romania sunt comparabile cu cele de afara, preturile de intretinere au valori occidentale ca sa nu mai vorbim de pretul consumabileor sau al benzinei.

Daca propietarul unui imobil isi permite sa tina imobilul gol, fara a-l inchiria chiar si cativa ani, companiile de inchirieri auto nu isi pot permite acest lux deoarece autoturismele de inchiriat se depreciaza in timp, chiar daca nu sunt inchiriate, atat fizic cat si moral. Masini care odata au fost cap de serie ajung sa fie inchiriate la preturi mult mai mici  decat ar fi trebuit ca firma sa isi amortizeze macar cheltuielile de achizitie.

Sunt multe greutati pe care firmele serioase chiar si cele care ofera masini de inchiriat in Bucuresti unde traficul este mult mai mare, le intampina. Aceste firme cauta sa ofere preturi cat mai mici la serviciile de rent a car intr-o tara in care oamenii prefera sa devina sclavi pe viata ai bancilor pentru a avea propriile lor bunuri “personale” decat sa inchirieze.

Este ieftin sa inchiriezi o masina? Noi credem ca da, atata vreme cat o faci numai atunci cand ai nevoie, cat ai nevoie si de cati bani dispui!

Be Sociable, Share!