Cum poate fi rezolvata problema inundatiilor din Romania?

Romania se confrunta de aproape 25 de ani cu problema inundatiilor, care au dus la pierderi de ordinul miliardelor de euro, iar in conditiile in care statul nu detine banii necesari pentru acoperirea tuturor daunelor care rezulta in urma unor astfel de dezastre naturale, singura solutie la indemana oricarui proprietar de casa este reprezentata de polita de asigurare de locuinta.

Cele mai afectate zone au fost in 2005 Banat, Dobrogea, zona bazinului Arges – Olt si de-a lungul Siretului. In 2006, cele mai multe inundatii au avut loc in zonele adiacente Dunarii, in timp ce in 2008, au fost afectate persoanele care locuiesc in zona bazinelor Somes- Tisa, Prut, Barlad si Siret. In 2010, cei mai afectati locuitori au fost cei din zona bazinului Siret.

Inundatiile in cifre

In perioada 2005 – 2010:

– au fost afectate in jur de 66.500 de locuinte (15.400 au fost distruse in urma viiturilor)

– au murit 144 de persoane

– au fost evacuate 69.000 de persoane

– au fost afectate 3.080 de poduri si 15.700 de km de drumuri

– din cauza inundatiilor din 2010 au fost inregistrate pagube totale in valoare de 875 milioane de euro

Ce solutii exista in ceea ce priveste inundatiile?

Orice proprietar de locuinta are la dispozitie doua solutii de asigurare: fie o polita obligatorie, fie una facultativa. Atunci cand opteaza pentru prima varianta, vor fi acoperite doar 3 riscuri: inundatiile, cutremurele si alunecarile de teren. Aceasta varianta de asigurare are si pretul cel mai mic: 20 de euro daca este vorba de o locuinta de tip A (realizata din materiale conventionale) sau 10 euro daca este vorba de locuinta de tip B (realizata din materiale neconventionale).

Proprietarii de locuinta care vor o acoperire completa pot opta pentru asigurarea facultativa de locuinta, care acopera mult mai multe riscuri, printre care se numara: furtul, vandalismul, avarii la centrala termica sau avarii cauzate de apa din conducta, incendiu si altele. De aceasta data, pretul va fi mai ridicat (fara sa existe o prima de asigurare fixa) si va varia in special in functie de tipul locuintei.

Be Sociable, Share!