Masina de inchiriat inteligenta

masini-inteligenteMai mult ca sigur ca viitorul este cu mult mai spectaculos decat ni-l putem imagina. Imi aduc aminte cum priveam acum 20 si ceva de ani cu scepticism anumite secvente din Total Recall, un film science fiction extreme de bine regizat dar care avea multe elemente in care mi se parea ca scenaristul exagerase. Televiziune pe panouri interactive, videotelefoane, masini inteligente conduse de computere, etc.

Azi am inceput sa cred ca omul poate realiza aproape tot ce viseaza sau poate chiar tot. Telvizoarele au azi dimensiuni impresionante, sunt extraplate, exista chiar ecrane care pot fi pliate sau rulate, telefoanele mobile au ajuns la performante exceptionale, au ecranele tactile, poti vorbi in timp real cu oricine pe glob, poti face videoconferinte din orice punt al lumii.

Despre masini, ce ar mai fi de spus: extrem de multe, de la faptul ca au inceput sa foloseasca combustibili la care acum doua decenii nici macar nu ne gandeam, atunci cand fara benzina sau motorina nu se putea imagina un motor performant au forme extreme de aerodinamice, calculatoare de bord extrem de performante, consumuri de neglijat precum si diverse  accesorii care le fac mult mai fiabile, mai usor de condos, de la senzorii de parcare la sisteme de navigare performante.

Iata ca de circa cativa ani se tot vorbeste de masina inteligenta, masina care practic se conduce singura! Numai acum 2 ani de zile specialistii de la Google faceau public acest proiect care nu parea prea bine pus la punct primele teste fiind facute, este adevarat cu succes pe o autostrada. Iata ca azi Google planuieste sa instaleze o tehnologie extrem de avansata pe un parc auto de 20 de SUV-uri Lexus RX450H. Acesta tehnologie, deja testata si in mediul urban, in orase aglomerate, se pare ca va permite autoturismelor sa functioneze independent, fara niciun ajutor sau interventie din partea calatorilor. Se prea poate ca pana in 2020 sa vedem astfel de masini si in flotele firmelor de inchirieri auto care sunt foarte interesate de aceasta tehnologie.

O masina inteligenta de inchiriat va avea, pe langa avantajele certe si anume reducerea la minim a accidentelor de circulatie, avantaje deosebite pentru firmele de rent-a-car. O astfel de masina nu va mai putea fi supusa, sa le zice, unor tratamente violente din partea celor care le inchiriaza, nu vor mai putea fi furate sau abandonate. Autoturimele inchiriate din parcurile de masini inteligente vor avea, datorita sigurantei lor si costuri mult mai mici privind asigurarea sau garantiile precum si conditii speciale in contractele de inchiriere care nu vor mai fi atat de stufoase. De asemenea restrictiile pe anumite segmente de varsta pentru clientii companiilor de inchirieri auto vor fi cel mai probabil ridicate deoarece o astfel de masina poate fi „condusa” teoretic si de un bebelus.

Be Sociable, Share!