Tot ce nu stiati despre rent-a-car

rent-a-carTermenul de rent-a-car a incetat de multa vreme sa mai fie un simplu neologism, acesta impunandu-se “cu drepturi depline” in vocabularul uzual, ceea ce probabil va face ca el sa fie deja inclus exact in aceasta forma in urmatoarea editie a DEX-ului, la fel ca majoritatea imprumuturilor din engleza care ne inunda astazi limba pe diferite cai.

Rent-a-car desemneaza un sistem de inchiriere a diferitelor tipuri de masini, in special autoturisme, prin care o persoana, aflata de obicei in trecere prin zona respectiva, se va folosi de masina in scopul deplasarii pe o perioada limitata de timp si/sau pe o distanta convenita cu proprietarul care i-o pune la dispozitie. Cel mai adesea, plata se face in functie de numarul de zile pe care este inchiriata masina.

Acestea sunt lucruri stiute de aproape toata lumea, insa din pacate numai acestea.

O afacere cu masini in sistem rent-a-car presupune in realitate mult mai mult decat atat, iar cei care nu au avut pana acum contact cu acest domeniu ar putea ramane mirati la o informare completa.

In primul rand, asa cum cred ca banuieste oricine, masinile care pot face obiectul inchirierii nu sunt numai autoturismele, ci si SUV-urile, ATV-urile, microbuzele sau chiar autocarele. Ca in orice afacere de succes, cel care doreste sa aiba incasari cat mai mari trebuie sa poata pune la dispozitia unor potentiali clienti absolut tot ce are acesta nevoie in materie de deplasare.

In al doilea rand, inchirierea unei masini se poate face cu sau fara sofer, detaliu care diferentiaza esential tipul de contract incheiat intre cele doua parti.

In cazul in care inchirierea se face fara sofer, responsabilitatile celui care primeste masina in chirie sunt evident mult mai mari si incep cu prezentarea unei dovezi din care sa reiasa ca acesta are dreptul legal sa conduca acel tip de masina pe drumurile publice. Mai apoi, in contract vor fi stipulate exact toate obligatiile pe care acesta si le asuma legat de pastrarea in cele mai bune conditii a masinii ca si de respectarea tuturor regulilor de circulatie.

Inchirierea masinii cu sofer costa bineinteles mai mult, dar raspunderea contractuala a beneficiarului este mult diminuata din motive lesne de inteles. Aici pot aparea probleme legate de asimilarea cu activitatea de taximetrie, probleme care pot fi evitate simplu prin prezentarea contractului de rent-a-car organului abilitat de control.

Si in final un amanunt nu tocmai lipsit de importanta: avand in vedere gradul ridicat de risc pe care il prezinta conducerea unor masini de catre diferite persoane, multe dintre societatile de asigurari refuza sa incheie polite CASCO pentru acestea, iar unele refuza chiar si politele RCA!

 

 

 

Be Sociable, Share!