Reguli pentru soferi pe timpul iernii

masina-iarnaSoferii trebuie sa se informeze in permanenta despre schimbarile legislative ce apar, astfel incat sa nu fie luati prin surprindere. Pe langa o buna conduita la volan, respectarea normelor in vigoare si pastrarea autoturismului in cea mai buna forma, soferii trebuie sa se adapteze permanent noilor reguli.

Spre exemplu, inainte de introducerea legislatiei privind folosirea anvelopelor de iarna, foarte putini soferi le foloseau. Iar acest lucru nu era unul bun, pentru ca se pot intampla accidente grave pe timpul iernii, din cauza proastei aderente a anvelopelor. Odata intrata in vigoare legea, tot mai multi soferi si-au dat seama de importanta anvelopelor speciale pe timp de iarna. Au inceput sa vada diferente majore si mai ales, au evitat chiar si incidentele mici, dar costisitoare.

In plus, este obligatoriu ca soferii care ies din localitate pe timpul iernii si mai ales cand sunt precipitatii solide sau avertizari de vreme rea, sa fie dotati cu: lopata, material antiderapant (nisip de preferat), sa aiba macar o patura la indemana, apa si mancare. De ce? Pentru ca niciodata nu se stie cand se poate inrautati vremea, iar drumurile pot deveni impracticabile ori blocate din cauza vreunui accident. Lopata este necesara in momentul in care masina nu mai poate inainta sau ramane blocata, iar nisipul ajuta si el la tractiune.

Tot pe timp de iarna, este bine sa aveti si raclete pentru geamuri, pentru a indeparta gheata formata pe timpul noptii sau zapada in exces. Neaparat trebuie sa verificati si starea bateriei masinii. Cand temperaturile scad, bateria se poate descarca in scurt timp si astfel puteti ramane blocati cand nu va asteptati. La fel si anvelopele, trebuie verificate visual inainte de fiecare drum (nu doar iarna).

Si un alt aspect, pe care multi soferi nu il iau in calcul: ar fi bine ca inainte de a porni la drum, sa bateti usor in capota si sa verificati rotile. Pisicile abandonate se pot adaposti acolo in timpul noptii sau chiar si in timpul zilei si ar fi pacat sa se intample un astfel de accident ce putea fi usor evitat.
Asadar, a avea o masina presupune multe responsabilitati, dar care nu sunt deloc greu de urmat, mai ales pe timpul iernii.

Be Sociable, Share!